Wednesday, November 9, 2011

Deschiderea de sesiune şi contul utilizatorului

Prima întâlnire cu sistemul de operare Windows Vista are loc o dată cu prima deschidere de sesiune. După pornirea calculatorului urmează încărcarea sistemului de operare de pe disc în memorie şi apoi lansarea în execuţie a primelor sale componente. Folosirea calculatorului se poate face numai de către utilizatori cunoscuţi de sistemul de operare. În acest scop sunt folosite conturile de utilizator. Un cont de utilizator înglobează informaţii despre persoana care va utiliza calculatorul şi despre privilegiile, permisiunile şi restricţiile care vor opera – în numele utilizatorului - pe durata sesiunii de lucru. Pentru deschiderea de sesiune este nevoie de un nume de utilizator

clip_image002

şi de parola asociată contului.

O dată efectuată deschiderea de sesiune, calculatorul – atât componentele software cât şi cele hardware – sunt disponibile utilizatorului în limita privilegiilor şi permisiunilor de care dispune.

Contul care se bucură de privilegii şi permisiuni depline este cel al Administratorului. Sistemul de

operare cunoaşte şi foloseşte de acum încolo contul utilizatorului – respectiv privilegiile, permisiunile, restricţiile ce îi sunt asociate - ori de câte ori este nevoie: la deschiderea unui fişier, la încercarea de a-l muta şi de a-i schimba numele, la încercarea de a schimba unele din configurările curente ale mediului de operare.

clip_image002[4]

În cazul în care mai multe persoane folosesc acelaşi computer ar trebui ca fiecare să deschidă sesiune folosind propriul cont utilizator. Windows Vista poate realiza şi comutarea între conturile utilizatorilor: pot fi deschise la un moment dat mai multe sesiuni de lucru pentru mai mulţi utilizatori. Numai o singură sesiune este cea activă; celelalte sunt sesiuni în aşteptare.

Comutare utilizatori (Switch user) este comanda pentru comutarea între sesiuni de lucru ale utilizatorilor diferiţi. Log off este comanda pentru închiderea sesiunii curente de lucru.

La terminarea lucrului, utilizatorul îşi va închide sesiunea (Log off) şi eventual va opri şi funcţionarea calculatorului. Pot fi folosite mai multe opţiuni în acest sens.

Vrei sa fii la curent cu articolele publicate ? ABONEAZA-TE ACUM ! Nu te costa nimic

Delivered by FeedBurner

comments

0 Responses to "Deschiderea de sesiune şi contul utilizatorului"

Post a Comment